油的故事之一 茶花杍油/山茶花油/金花油/樁花油/tsubaki/camellia oil

小女子在面上搽油已有一段日子(大概半年)

第一次接觸油的是看了erica yuen介紹的squalene

便去買了一枝squalene 回家 (下次分享用後感)

接著看了李韡玲的美容書(我是她書迷)

便去買了一支她出品的樁花油

其實茶花杍油 = 山茶花油 = 金花油 = 樁花油 = tsubaki = camellia oil

它的好處多多,是multi-purpose:

1. 護膚:能去斑、去皺、保濕、保持彈性,治暗瘡及防晒。
2. 護髮:促進頭髮生長,防脫髮及白髮。
3. 其他:消除婦女產後妊娠紋。
治療手足破損發炎之傷口,殺菌生肌。
治療灼傷之皮膚。

茶花杍油的質地薄,容易吸收

氣味是近乎沒有的(其實都是油味,很淡)

平常我都是在早上用 在塗完補濕日霜後

手心搓開印上薄薄一層油在面和頸

便可以保護皮膚 令皮膚變得有光澤

最重要的是—它真的可以防曬﹗﹗

我上個月去了台灣 for face and hair 我只帶了它

一次去了高雄的旗津踏單車 天氣放晴 太陽很猛

我面上、頸和心口位只塗了油

手臂塗了clinique那支(please refer to my old enrty)

結果手臂變黑了

臉、頸和心口位都沒有變黑

結果證明 茶花杍油的神奇功效﹗

除此之外 還可以當髮尾油

洗髮後等七、八成乾後在髮尾處塗上油

便可滋潤髮尾 減少開叉

另外還可以當卸妝油(油是可以卸妝的)

所以真是萬用神油呀

我真是愛上了塗油呀~~~~

7 comments

  1. 真的可以防曬?
    我本身因皮膚敏感,所以用了金花油多年,看李韡玲的書說,她去西藏用這油,也可以防曬時,我是有點懷疑,亦不敢相信,所以多年來,都是金花油打底,上面再用防曬。
    我實在好想再肯定一下,光用金花油就可以防曬,而且不會曬黑嗎?
     
     
    [版主回覆07/07/2009 21:49:00]我請教be forum 啲人話佢可以防到uva ,防唔到uvb
    但係我自己用過真係冇哂黑wor
    或者我本身唔係好白果啲人
    所以個contrast 未必好大
    如果聽你個方法咁樣查
    應該會防到曬

  2. 我最近都買左,但都係對於佢防曬存有疑問 , 所以最後都係搽多一浸spf35+++o係上面, 不過我暫時都係用o係日間, 因為晚上用RoC似乎有D效, 唔捨得放棄…..好矛盾
    [版主回覆07/15/2009 23:33:00]我覺得做防曬,搽多一層野都ok
    因為係我自己既測試覺得防曬is work on me
    所以你咁做都ok~~~

  3. 聽完你既分享,我就喺到諗…..可唔可以裸支大島樁髮油嚟搽臉? May be, I'll try on my body first and see. 
    [版主回覆09/05/2009 11:39:00]er…..
    我未買過果隻牌子
    所以未試過呀~~~

  4. 請問如何防脫髮…..??謝謝!我本身油性皮膚又油性頭髮,會油上加油嗎?
    [版主回覆11/26/2010 00:36:00]脫髮成因有好多種 ~~
    你要清楚令你脫髮的原因係乜野
    仲有呢個茶花籽油係拎嚟搽髮尾za~~
    整成個頭太油la~~

  5. 台灣有一間叫茶山花印的茶油鋪
    有很多山茶花油製作的保養品
    她們的護髮及護膚油好用、好吸收又便宜
    可以在台北(好、丘)就買得到喔
    [版主回覆04/15/2012 23:39:23]真的嗎?有機會去睇下﹗

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s